Feketefejű törpepapagáj ( Agapornis Personata)

 

 


A Feketefejű törpepapagáj Kelet-Afrika déli része, Észak-kelet Tanzániában honos. 1000-1500m magasan fekvő bozótos, füves sztyeppék lakója. A madár hossza 10–15 centiméter között változik. Alapszíne zöld, csőre korall vörös, a begye sárga, a feje fekete, írisze sötétbarna, és jól látható fehér szemgyűrűje van. Szárnyai rövidek kb. 9,5 cm hosszúak és lekerekítettek. Az evezők sötétebbek, míg a szárnyfedők szürkéskékekbe átmenő zöldek. A a hasi színek halványabbak. Az ivarérettséget 8 hónaposan érik el, de költésre még ne fogjuk madarainkat ilyen fiatalon. Legyünk türelmesek és várjunk velük 1,5-2 évet. A tojók és a hímek nehezen megkülönböztethetőek.  A tojócsont,  fejforma, a szemgyűrű nagysága segít a nemek meghatározásában, ezekre sajnos nem mindig hagyatkozhatunk, 100%-ban csak a DNS vizsgálatban lehetünk. Viselkedésük élénk, nagyon aktív madarak, csapatban szeretnek tartózkodni. Ha rászántunk magunkat, hogy vásárolunk egy törpepapagájt akkor mindenképpen egy pár madárban gondolkozzunk. Ne vásároljunk ismeretlen eredetű madarat, probáljunk olyan helyrol vásárolni ahol a felmenoket is láthatjuk. Nagyon ragaszkodnak párjukhoz ezért is hívják őket szerelem madárnak (Love bird-nek).

 

Törpepapagájok is kiváloan alkalmasak házikedvencnek, ha megszokják a környezetet és a gazdájukat akkor nagyon sok örömteli pillanatot szerezhetnek számunkra. Tartásuk nem igényel nagy szaktudást. Odafigyeléssel kiváló gazdája lehetünk ezeknek a csodás madaraknak.
Számukra rendszeresített magkeverékkel etessük őket, nem elegendő nekik a hullámos magkeverék. Nem maradhat ki étrendjükből a lágyeleség sem, naponta kapjanak zöldet, zöldséget, gyümölcsöt és csíráztatott magvakat. A változatos étrend mellett adhatunk madarainknak vitaminokat, étrend kiegészítőket, de figyeljünk oda az adagolásra, mert akár árthatunk is vele.

Költethetjük madarainkat kolóniában és páronként is. A kolóniás költésnél több odút tegyünk fel, hogy a párok kitudják választani a számukra megfelelőt. Az odúk választásakor harcok is előfordulnak, amik kisebb sérülésekhez vezethetnek. Ha mindenki elfoglalta a számára megfelelő odút akkor vissztér a nyugalom,ekkor levehetjük a feleslegessé vált odúkat.

Fészek építéshez friss fűzfa, gyümölcsfa, orgona ágakat és fürtös köles szárat adok nekik. Mikor a tojó ingert érez a költésre akkor elkezdi meghordani a fészket. Néha a hím is besegít de ez csak ritkán fordúl elő ésnem akkora intenzitással teszik. A képeken jól látszik ahogy a tojó meghordta az odút, amiben művészien kialakitott egy boltíves üreget. Mikor a fészek elkészült akkor napokon belül megjelenhet az első tojás amit 2-3 naponta egy újjabb követ.

A fészekbe 3-5 tojás kerül, de nem ritka a 6-7 tojásból álló fészekalj sem. Csak a tojó kotlik, ennek ideje 21-27 nap, attól függ hogy mikor kezdte meg a kotlást. A fióka szeme 10 naposan nyílik ki, 40-45 nap múlva röpképesek, ekkor elhadják a fészket. Ilyenkór még nem önállóak, még a szülők etetik őket. Kirepülés után három héttel váasztom le őket, ekkór már biztosak lehetünk benne hogy mindegyik fiatalunk önálló.
Leválasztás után egy kisebb röpdébe kerülnek ahol tudnak erősödni és nem zavarják a költő párokat sem.
Azoknak a pároknak amelyekkel szeretnék dolgozni, évente két költést engedélyezek, majd lekerülnek az odúk és megkezdik a jól megérdemelt pihenést.

Képek:

További képeket madaraimról a galériában talál.

Eladó madarakról kérem érdeklődjön telefonon, vagy e-mailben.