Jákó papagáj (Psittacus erithacus)

 

 

 

A Jákó papagáj Afrikából származik, hossza 33 cm, szárnya 24 cm, korall vörös faroktollai 9 cm hosszúak. Fekete csőre 3,5 cm, írisze sárgásfehér. A nemeket csak DNS vizsgálattal lehet megállapitani, de ivar érett madaraknál mutatkozhatnak a nemére utaló jelek. Ivaréretséget 4-5 éves korukban érik el.
Több alfaja is ismert de nálunk csak a kongóit és timneh-et tartják számon. A timneh kisebb és faroktolla szürkés.
Nagyon inteligens madár, beszéd és hangutánzó képessége kiváló.
Nem hangos, hangja vidám füttyentésekből, kurjantásokból áll.

2017 decemberében teljesült egy nagy álmom, megvettem az első Jákó papagájom, szülők által nevelt, fiatal hím személyében. Fél év elteltével érkezett meg a párja, akit szintén szülők neveltek. Első találkozásukkor egy picit megrémültek egymástól, de másnap reggelre már megvolt az összhang és ez azóta is tart.

Táplálásukra az Afrikai nagypapagájok számára összeállitottt magkeveréket ajánlom. A megfelelő minőségű magkeverék mellett nem hiányozhatnak étrendjükből a zöldek, zöldségek és gyümölcsök sem. Megpróbálom számukra is a változatos étrendet biztosítani. A Jákó papagájnak magas a kálcium igénye, ezért igyekezzünk minél több olyan táplálékot biztosítani, aminek magas a kálcium tartalma.

Mint minden madaram, ők is kerti röpdében vannak elhelyezve, ahol kedvükre repkedhetnek, játszhatnak. Nagyon íiváncsi madarak, a röpde minden zugát felderítik. Mostanra megtanulták az összes madaram és a környék állatainak hangjait. A jellegzetes Jáko fütty mellett ugatnak, huhognak, kurjongatnak és rengeteg szót megtanultak amit értve használnak. Mikor a madárházban vagyok mindig beszélek hozzájuk, mondom mit csinálok, kommentálom a dolgokat.

Képek:


Eladó madarakról kérem érdeklődjön telefonon, vagy e-mailben.